Een leven als topsporter

Hoe het begon

Een nieuw talent

Tijdens haar studie aan de Technische Universiteit in Eindhoven heeft Marissa haar talent voor het lopen ontdekt. In 2014 liep ze haar eerste atletiekwedstrijd nadat ze vanwege blessureleed moest stoppen met haar vorige sport; hockey. In 2016 deed ze voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap. Dat Marissa talent heeft was wel duidelijk want slechts één jaar later won ze brons op de sterk bezette 800 meter en kreeg hardlopend Nederland er een nieuwe atlete bij om voor uit te kijken.

Marissa Damink tijdens een van haar eerste wedstrijden

“Met beide benen op de grond kom je geen stap verder”

Hoe het verder ging

Evolutie naar de top

Marissa’s evolutie naar de top was als een sneeuwbal die in sneltreinvaart naar beneden rolt. Onderweg bleven allerlei nieuwe avonturen en ervaringen plakken en werd ze steeds beter en sterker. Ze heeft in deze periode veel geleerd over topsport. Marissa ontdekte haar doorzettingsvermogen en ambitie. Hoewel ze bescheiden blijft wil ze de absolute top bereiken binnen de atletiekwereld. Kwalificeren voor grote toernooien zoals een Europees Kampioenschap, Wereld Kampioenschap of Olympische Spelen hoort hier bij. 

Zoals ze zelf zegt kom je met beide benen op de grond geen stap verder. In 2020 heeft ze dan ook de stap gemaakt om naar Noord-Holland te verhuizen en bij een nieuwe coach in Zaandam te gaan trainen.

 

Hoe het verder ging

Verbetering

In de tussentijd bleef Marissa in hoog tempo beter worden en heeft ze sinds haar eerste NK medaille elk jaar op het podium gestaan bij de Nederlandse Kampioenschappen. In 2022 werd ze Nederlands Kampioen op 1500 meter en in datzelfde jaar zette ze een prestatie neer waarmee ze de Nederlandse top-20 allertijden binnen stormt.

Marissa tijdens het Europees Kampioenschap
De toekomst

De weg naar...

Marissa is vastbesloten om de top te halen. Ze zal de komende jaren wedstrijden blijven doen door heel Europa en op trainingskampen gaan over heel de wereld. Ook binnen Nederland zal Marissa nog vaak te zien zijn op grotere wedstrijden (die vaak worden uitgezonden op televisie) en op de Nederlandse Kampioenschappen. Met 11 trainingen per week doet Marissa er alles aan om het beste uit zichzelf te halen.

Voor elke topsporter is het een droom om aan deze grote toernooien mee te doen zoals het Europees Kampioenschap, Wereld Kampioenschap en Olymische Spelen. Zo ook voor Marissa.

De keerzijde

Ondanks de enorme progressie in haar carriére als atleet zit er ook een keerzijde aan Marissa’s ambities.
Het vraagt namelijk een enorme investering om de top te bereiken, zowel qua tijd als qua geld. Marissa is gedwongen om te werken naast haar sport om trainingskampen, materiaal en faciliteiten te kunnen financieren. Om deze reden is ze op zoek naar extra ondersteuning.

Benieuwd geworden? Meer weten?

Ik kom graag in contact voor vragen, tips of mogelijkheden voor een samenwerking. Twijfel niet om contact op te nemen!